KHO kumosi sähkösavukkeiden erikoisliikkeelle asetetun elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon EU-ilmoitusmenettelyä koskevan laiminlyönnin vuoksi

Korkein hallinto-oikeus on tänään antanut päätöksensä asiassa, joka koski sähkösavukkeiden erikoisliikkeelle tupakkalain nojalla asetettua kieltoa myydä elintarvikemakunesteitä sähkösavukekäyttöön.

Kunnan valvontaviranomainen oli vuonna 2018 kieltänyt sähkösavukkeiden erikoisliikettä sakon uhalla myymästä asiakkailleen elintarvikemakutiivisteitä. Viranomainen oli päätöksessään katsonut, että sähkösavukkeiden erikoisliikkeessä myynnissä olevat elintarvikemakutiivisteet olivat tupakkalaissa säänneltyjä nikotiinittomia sähkösavukenesteitä. Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteitä koskee makuaineiden kielto.

Tupakkalain sähkösavukenesteiden makuaineita koskeva sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin vaan kysymys on sinänsä sallituista tupakkalain tavoitteita palvelevista kansallisista lisärajoituksista. Tupakkatuotedirektiivi kuitenkin edellyttää, että tällaiset kansalliset lisärajoitukset on perusteltava ja niistä on annettava ilmoitus Euroopan komissiolle niin sanotussa teknisten määräysten ilmoitusmenettelyssä. Ilmoitusmenettelyn tarkoituksena on estää kaupan esteiden syntyminen Euroopan unionin sisämarkkina-alueella.

Korkein hallinto-oikeus selvitti asiaa käsitellessään työ- ja elinkeinoministeriöltä, oliko tupakkalain säätämisen yhteydessä noudatettu teknisten määräysten ilmoitusmenettelyä. Työ- ja elinkeinoministeriön lausunnon mukaan ilmoitusmenettelyä oli noudatettu lukuun ottamatta sen viimeistä vaihetta, jossa teknisen määräyksen lopullinen teksti on toimitettava viipymättä komissiolle. Ministeriö ei ollut toimittanut tupakkalain lopullista säädöstekstiä komissiolle. Korkein hallinto-oikeus katsoi Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön tukeutuen, että tupakkalain lopullisen säädöstekstin toimittamatta jättäminen oli olennainen menettelymääräysten rikkominen, josta seurasi, ettei tupakkalain sähkösavukenesteiden makuaineiden myyntikieltoa koskeviin säännöksiin voitu vedota muutoksenhakijaa vastaan. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja kunnan valvontaviranomaisen päätökset.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla.

KHO 2020:77

Yhteystiedot:
Jaana Lappalainen, projektipäällikkö, korkein hallinto-oikeus, puh. 050 308 7574, jaana.lappalainen(at)oikeus.fi

Julkaistu 24.6.2020