KHO esittää hallintotuomioistuinten kokoonpanosäännösten ajantasaistamista

Korkein hallinto-oikeus on hallintotuomioistuinten ylituomareiden aloitteesta sekä omien havaintojensa perusteella selvittänyt tarvetta tehdä muutoksia hallintotuomioistuinten ratkaisukokoonpanoja koskeviin säännöksiin. Kokoonpanosäännöksissä määritellään, kuinka monta tuomaria erilaisten asioiden tai kysymysten ratkaiseminen edellyttää, ja millaisissa tilanteissa asiat voidaan ratkaista lähtökohtana olevaa suppeammassa tai laajemmassa kokoonpanossa.

Työryhmävalmistelun pohjalta korkein hallinto-oikeus esittää muutoksia sekä laajennettuja että suppeampia kokoonpanoja koskeviin säännöksiin. Esityksen tavoitteena on tehostaa hallintotuomioistuinten toimintaa pienillä muutoksilla oikeusturvaa vaarantamatta. Ehdotetut jaosto- tai osastorajat ylittävät kokoonpanot olisivat tarpeen oikeuskäytännön johdonmukaisuuden varmistamiseksi.

Perustuslain mukaan korkein hallinto-oikeus voi tehdä valtioneuvostolle esityksen lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Näin korkein hallinto-oikeus voi virallisesti kiinnittää huomiota sellaisiin lainsäädännön kohtiin, joissa se on havainnut tarvetta muutoksille. Useimmiten kyseessä on tarve päivittää hallintotuomioistuinten toimintaa säänteleviä lakeja tai korjata niissä epäkohtia.

Lainsäädäntöesityksen tekemisestä päättää korkeimman hallinto-oikeuden täysistunto. Viimeksi korkein hallinto-oikeus teki esityksen oikeudenkäyntimaksuja koskevaan lainsäädännön muuttamiseksi vuonna 2018.

Yhteystiedot:

Emil Waris, kansliapäällikkö, korkein hallinto-oikeus, puh. 029 5640 210, [email protected]

Liitetiedostot

Julkaistu 27.5.2021