KHO: Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen hakemus vesitalousluvasta oli hylättävä

Korkein hallinto-oikeus on tänään antanut päätöksen valituksiin, jotka koskivat Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeelle myönnettyä kahta vesitalouslupaa Kangasalla ja Pälkäneellä. Vaasan hallinto-oikeus oli aiemmin hylännyt lupapäätöksistä tehdyt valitukset.

Hankkeen tarkoituksena oli turvata Tampereen seutukunnan talousveden laatu ja vedensaanti normaali- ja poikkeusoloissa. Aluehallintovirasto oli käsitellyt tekopohjavesihankkeen lupahakemuksen kahdessa osassa siten, että ensin myönnettiin lupa Kangasalla toteutettavalle hankeosalle ja hieman myöhemmin Pälkäneellä toteutettavalle osalle.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen Pälkäneellä sijaitsevalle hankeosalle ei voitu myöntää lupaa. Selvitysten perusteella ei voitu varmistua siitä, että hanke ei vaikuttaisi haitallisesti Keiniänrannan Natura-alueen pohjavesioloihin ja näiden vaikutusten kautta alueen suojeltaviin luonnonarvoihin.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että luvan myöntämisen edellytyksiä koko tekopohjavesihankkeelle oli arvioitava yhtenä kokonaisuutena. Koska lupaa ei voitu myöntää Pälkäneellä sijaitsevalle hankeosalle, hakemus oli hylättävä koko tekopohjavesihankkeen osalta.

KHO 2024:47

Yhteystiedot:

Jasmin Tag, viestintäsuunnittelija, korkein hallinto-oikeus, puh. 050 443 0236, [email protected]

Julkaistu 28.3.2024