Kansainvälinen yhteistyö

Korkein hallinto-oikeus on tiiviisti mukana hallintotuomioistuinten pohjoismaisessa, eurooppalaisessa ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä. KHO:lla on myös kahdenvälistä vuorovaikutusta ulkomaisten tuomioistuinten kanssa.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden ylinten hallintotuomioistuinten yhdistys ja kansainvälinen ylinten hallintotuomioistuinten yhdistys ovat tärkeitä kansainvälisen keskustelun ja tiedonvaihdon foorumeja. Varsinkin Euroopan unionin oikeuden soveltaminen yhdenmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa luo tärkeän perustan ylimpien kansallisten tuomioistuinten syvälliselle yhteistyölle. Korkein hallinto-oikeus on mukana myös Euroopan neuvoston alaisen Venetsian komission työssä. Venetsian komission päämäärä on demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen edistäminen.

Pohjoismainen yhteistyö

Yhteistyö kulttuurisesti, kielellisesti ja oikeudellisesti läheisten Pohjoismaiden kesken on merkittävää. Norjan, Tanskan ja Islannin korkeimmat oikeudet sekä Ruotsin korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus ovat suomalaisten korkeimpien oikeuksien tärkeitä keskustelukumppaneita mm. lainsäädännön kehityksen arvioinnissa ja oikeuskäytännön vertailussa. Tuomioistuinten presidentit tapaavat vuosittain vuorotellen eri maissa, minkä lisäksi järjestetään laajempia tuomaritapaamisia joka toinen vuosi.

Eurooppalaiset tuomioistuimet

Korkeimmalla hallinto-oikeudella on merkittävää yhteistyötä myös Euroopan unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanssa. Tuomioistuimilla on säännöllisiä tuomaritapaamisia. Korkein hallinto-oikeus on jäsenenä myös Euroopan unionin tuomioistuimen ja unionin jäsenvaltioiden ylimpien oikeuksien neuvostossa.

Eurooppalaiset verkostot

Yhteistyö eurooppalaisten tuomariverkostojen kanssa on tiivistä. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa käy vierailevia tuomareita myös Euroopan ulkopuolelta. Tuomareille tarjotaan mahdollisuus tutustua KHO:n toiminnan lisäksi myös suomalaiseen yhteiskuntaan laajemmin. Myös korkeimman hallinto-oikeuden tuomareita käy vuosittain tuomarivaihdossa ulkomailla. Tuomarivaihdot kestävät tyypillisesti viikosta kahteen.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuomareita osallistuu myös kansainväliseen oikeudenalakohtaiseen yhteistyöhön. Esimerkkeinä voidaan mainita vero-oikeuden, ympäristöoikeuden sekä julkisia hankintoja ja kilpailuoikeutta koskevat yhteisöt samoin kuin turvapaikkatuomareiden yhdistys.

Kansainvälisen yhteistyön tarkoitus on pitää yllä keskustelua etenkin eurooppaoikeuden kehityssuunnista sekä eri maiden oikeudellisesta tilanteesta ja seurata oikeusvaltiokehitystä maailmalla. Taustalla on ajatus demokratian ja ihmisoikeuksien vahvistamisesta.

ACA - Euroopan unionin jäsenvaltioiden ylinten hallintotuomioistuinten yhdistys
(Assocation des Conseils d’Etat et des Juridictions Administratives Suprêmes de l’Union Européenne /
Association of the Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union)

AIHJA - kansainvälinen ylinten hallintotuomioistuinten yhdistys
(Association Internationale des Hautes Juridictions Administratives /
International Association of Supreme Administrative Jurisdictions)

Venetsian komissio
European Commission for Democracy through Law

WCCJ - World Conference on Constitutional Justice

EJTN - Euroopan tuomarinkoulutusverkosto
(The European Judicial Training Network / Le Réseau européen de formation judiciaire)

Julkaistu 16.6.2020