Strukturen i högsta förvaltningsdomstolens beslut förnyas

Strukturen i högsta förvaltningsdomstolens årsboks- och andra beslut i sak förnyas under 2022. Syftet med förnyelsen är att förtydliga beslutens uppbyggnad och förbättra beslutens styrande effekt. De första besluten enligt den nya modellen publicerades i maj 2022.

I den nya beslutsmodellen uttalas avgörandets slutresultat på första sidan, textstyckena är numrerade och beslutens recitdel är avsevärt förkortad.

Beslutets centrala del blir lättare att hitta när slutresultatet flyttas till första sidan.

Styckenumreringen gör interna hänvisningar i beslutet klarare och främjar preciseringar i senare årsboksbeslut och i rättslitteraturen. Genom styckenumreringen särskiljs också olika teman i beslutet tydligare.

Den tredje förändringen gäller beslutens recitdel där de tidigare skedena i behandlingen och parternas yttranden i högsta förvaltningsdomstolen presenteras. I fortsättningen beskrivs i recitdelen i sammanfattad form det besvärsunderkastade beslutet och tidigare beslut och de för ärendets avgörande relevanta rättsliga argumenten. Efter detta framförs skälen till avgörandet först med frågeställningen och de tillämpliga rättsreglerna och till sist beskrivs ärendets bedömning och slutledningar.

- Syftet med förnyelsen är att framför allt förbättra årsboksbeslutens styrande verkan i rätts- och förvaltningspraxis. Ur besluten framgår nu sammanfattat, klart och övertygande på vilka rättsliga grunder och med stöd av vilken faktautredning ärendet har avgjorts i HFD, berättar justitierådet Anne Niemi som lett arbetet med den nya beslutsstrukturen i högsta förvaltningsdomstolen.

Det första årsboksbeslutet enligt den nya beslutsmodellen publicerades 19.5.2022 (KHO 2022:56 på finska ). Övergångsskedet från den gamla till den nya beslutsmodellen räcker några månader.

- Vi följer aktivt med resultaten av förnyelsen och beaktar responsen i den fortgående utvecklingen av besluten. Beslut av hög kvalitet är vårt centrala mål, understryker justitierådet Niemi.

I början av år 2022 ändrade HFD klassificeringen av sina publicerade beslut. Kategorin korta referat utgick och de publicerade besluten uppdelades i årsboksbeslut och andra publicerade beslut.

Ändringarna är en del av det ifjol inledda arbetet med högsta förvaltningsdomstolens strategi.

Kontaktuppgifter:

Jaana Lappalainen, kommunikationschef, högsta förvaltningsdomstolen, tfn. 050 308 7574, fö[email protected]

Publicerad 3.6.2022