HFD blir ordförande för föreningen för Europas högsta förvaltningsdomstolar

Högsta förvaltningsdomstolen innehar för första gången styrelseordförandeskapet för ACA-Europe, föreningen för Europas högsta förvaltningsdomstolar. Den tvååriga ordförandeperioden började idag vid föreningens generalförsamling som hölls i Neapel, Italien.

Under ordförandeperioden från 27 juni 2023 till 28 maj 2025 kommer sammanlagt sex seminarier att hållas, varav två i Finland. Ordförandeskapet roterar bland föreningens medlemsdomstolar. Högsta förvaltningsdomstolen tog över ordförandeskapet efter Italiens högsta förvaltningsdomstol, Consiglio di Stato.

ACA-Europes verksamhet inriktas på analys av och ökad medvetenhet om genomförandet av unionsrätten inom ramen för behörigheten hos de högsta förvaltningsdomstolarna. Uppgiften är att säkerställa en enhetlig tillämpning av unionsrätten inom Europeiska unionens område. Deltagande i ACA-Europes verksamhet är av betydelse för upprätthållandet av rättsstatsprincipen i hela Europa.

Under det nyss avslutade italienska ordförandeskapet för ACA-Europe betonades jämförelsen av de nationella högsta förvaltningsdomstolarnas verksamhet. Under Finlands ordförandeskap kommer fokus i stället att ligga på dialogen mellan de högsta förvaltningsdomstolarna och Europeiska unionens domstol samt på Europadomstolens avgörandens inverkan på det nationella planet. Perspektivet förändras från horisontellt till vertikalt, säger Kari Kuusiniemi, president i högsta förvaltningsdomstolen.

Under sin tvååriga mandatperiod planerar ordförandedomstolen för ACA-Europe teman och ärenden att behandlas vid seminarierna. Högsta förvaltningsdomstolen har i samarbete med Sveriges högsta förvaltningsdomstol utarbetat programmet för ordförandeskapet. Ytterligare samarbetspartners är de högsta förvaltningsdomstolarna i Kroatien, Frankrike och Nederländerna, vilka kommer att hålla seminarier under det pågående ordförandeskapet.

Det är med glädje och stora förhoppningar om goda diskussioner jag ser fram emot svenska Högsta förvaltningsdomstolens värdskap för det första seminariet under det finländska ordförandeskapet i ACA-Europe. Det kommer att äga rum i Stockholm 9-10 oktober och fokusera på hur de nationella högsta förvaltningsdomstolarna hanterar systemet med förhandsavgöranden från EU-domstolen, berättar Helena Jäderblom, president i högsta förvaltningsdomstolen i Sverige.

Ordförandeskapets prioriteringar

Under ordförandeskapsperioden kommer ett centralt tema för seminarierna vara analysen av nationella domstolars avgöranden med avseende på praxis från Europeiska unionens domstol och Europadomstolen.

Fokus ligger på förfarandena i de nationella domstolarna i samband med förhandsavgöranden, såsom vid prövningen av att framföra en begäran om förhandsavgörande och implementeringen av det mottagna avgörandet. Vi kommer också att granska tillämpningen av unionens rättspraxis i de fall där en begäran om förhandsavgörande inte anses nödvändig. Som en ny dimension kommer vi även att granska förfarandet vid begäran om rådgivande yttrande av Europadomstolen, betonar Kuusiniemi.

Som ett annat viktigt tema för ordförandeskapet utreds den nationella konstitutionens inverkan på den högsta domstolens beslut i respektive länder. Syftet är bland annat att bedöma om grundlagen har en liknande tolkningsverkan som EU-direktiv.

ACA-Europe i ett nötskal

Association of Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union (ACA-Europe) är en förening som grundades år 2001 att fungera som ett forum mellan medlemsstaternas högsta förvaltningsdomstolar och Europeiska unionens domstol. Till föreningen hör även som gäster Storbritanniens, Norges och Schweiz högsta domstolar samt som observatörer de högsta förvaltningsdomstolarna i Albanien, Montenegro, Serbien och Turkiet. Förutom Europeiska unionens domstol omfattar nätverket ACA-Europe totalt 34 europeiska länder.

Föreningens mål är att bland domarna i Europas högsta förvaltningsdomstolar främja förståelsen för unionsrätten och verksamheten vid övriga högsta förvaltningsdomstolar när de tillämpar unionsrätten inom sitt behörighetsområde. ACA-Europe organiserar seminarier och bedriver forskning relaterad till rättspraxis. Verksamheten omfattar även ett utbytesprogram för domare samt upprätthållande av en offentlig databas över medlemsdomstolarnas beslut om unionsrätt. Föreningens sekretariat finns i Bryssel, Belgien.

Ytterligare information

Programmet för Finlands ordförandeskap (på engelska)
ACA-Europe-föreningens webbplats (på engelska)

Kontaktuppgifter

Jaana Lappalainen, kommunikationschef, högsta förvaltningsdomstolen tel. 050 308 7574, [email protected]

Publicerad 27.6.2023