Republikens president har utnämnt sakkunnigledamöter i högsta förvaltningsdomstolen

Republikens president har idag utnämnt professor Carl-Erik Wilén till överingenjörsråd som bisyssla vid högsta förvaltningsdomstolen och universitetslektor Seija Kultti till miljösakkunnigråd som bisyssla vid högsta förvaltningsdomstolen från och med 1.1.2024.

Wilén (f. 1962) är professor i teknisk polymerkemi vid Åbo akademi sedan 1999 och klusteransvarig för kemi och kemisk teknik sedan 2023. Han har tidigare arbetat med bland annat forskningsuppgifter i Borealis Polymers Ab. Wilén är diplomingenjör och doktor i teknik (Åbo Akademi, 1994) samt docent i polymerkemi (Helsingfors universitet 2008).

Kultti (f. 1966) verkar som universitetslektor i miljögeologi på Avdelningen för geovetenskaper och geografi vid Helsingfors universitet sedan 2016. Hon har tidigare verkat huvudsakligen inom olika forskningsuppdrag vid Helsingfors universitet. Kultti är filosofie magister och filosofie doktor (geologi, Helsingfors universitet, 2004) och docent i miljögeologi vid Helsingfors universitet (2017).

I högsta förvaltningsdomstolen har de senaste åren verkat fyra överingenjörsråd och åtta miljösakkunnigråd. I behandlingen av mål enligt vattenlagen och miljöskyddslagen deltar utöver de lagfarna ledamöterna även två miljösakkunnigråd och i mål som gäller patent, nyttighetsmodeller och kretsmönster till integrerade kretsar två överingenjörsråd. Sakkunnigledamöterna har ställning som oberoende domare.

Republikens president utnämner sakkunnigledamöterna för en period om fem år i taget, dock högst tills de uppnår avgångsåldern för domare.

Kontaktuppgifter:
Jaana Lappalainen, kommunikationschef, högsta förvaltningsdomstolen, tfn. 050 308 7574, fö[email protected]

Publicerad 15.12.2023