Att söka ändring

Allmänna bestämmelser om överklagande hos högsta förvaltningsdomstolen finns i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (nya förvaltningsprocesslagen). Kompletterande bestämmelser eller bestämmelser som föreskriver ett annat förfarande kan finnas i andra lagar.

Med stöd av övergångsbestämmelserna i den nya förvaltningsprocesslagen tillämpas den gamla förvaltningsprocesslagen (586/1996) fortfarande på en del av de anhängiga ärendena.

Besvärsanvisning och besvärsförbud

En regional förvaltningsdomstol eller annan myndighet ska till sitt beslut foga en besvärsanvisning, det vill säga en anvisning om hur man överklagar. Av besvärsanvisningen ska framgå

  • besvärstiden och hur den räknas
  • den domstol hos vilken man för anföra besvär över beslutet
  • den domstol eller myndighet till vilken man ska lämna besvären, samt behövlig kontaktinformation
  • ändringssökandens skyldighet att uppge sin kontaktinformation samt ändringar i den

Då besvärstillstånd krävs, står det i besvärsanvisningen på vilka grunder besvärstillstånd kan beviljas.

Om beslutet inte får överklagas (besvärsförbud), nämns detta i beslutet.

Ansökan om besvärstillstånd och besvär

Ett beslut som en regional förvaltningsdomstol har fattat får enligt huvudregeln överklagas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. Samma gäller oftast också i fråga om marknadsdomstolens beslut. Ett undantag utgör de i barnskyddslagen angivna förvaltningsdomstolsbesluten som gäller tvångsomhändertagande av barn. Över dem får ändring sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen utan besvärstillstånd.

I de fall handläggningen av ärendet förutsätter besvärstillstånd beviljar högsta förvaltningsdomstolen (först) besvärstillstånd. Om besvärstillstånd inte beviljas, ges inget avgörande i sak.

Besvärstillstånd beviljas om

  • det med avseende på lagens tillämpning i andra liknande fall eller för en enhetlig rättspraxis är viktigt att ärendet avgörs av högsta förvaltningsdomstolen,
  • det finns särskilda skäl för högsta förvaltningsdomstolen att avgöra ärendet på grund av att det i ärendet skett ett uppenbart fel, eller
  • det finns något annat vägande skäl för att bevilja besvärstillstånd.

Högsta förvaltningsdomstolen kan också bevilja besvärstillstånd i fråga om endast en del av förvaltningsdomstolens överklagade beslut.

Att ansöka om besvärstillstånd

Ändringssökanden ska i sin ansökan om besvärstillstånd ange den av ovan nämnda grunder på vilken besvärstillstånd begärs samt de skäl på vilka ändringssökanden anser att den avsedda grunden för meddelande av besvärstillstånd föreligger.

Detta kan ändringssökanden redogöra för i samma skrivelse, som innehåller besvären (besvärsskriften).

Handläggningen av besvärstillstånd

Högsta förvaltningsdomstolen handlägger ansökningarna om beviljande av besvärstillstånd noggrant och överväger om de i lagen föreskrivna förutsättningarna för att bevilja besvärstillstånd uppfylls.

Ärendet framskrider i domstolen till föredraganden och en domarsammansättning fattar vid sammanträde utgående från all utredning som erhållits i ärendet beslut om huruvida besvärstillstånd ska beviljas och avgörande ges i sak.

En besvärstillståndsansökan kan avgöras utan att parterna skriftligen har hörts eller efter hörandet.

Om besvärstillstånd inte beviljas, ger HFD alltid ett beslut om att ansökan avslås. Enligt lagen om rättegång i förvaltningsärenden kan I fråga om beslut som gäller besvärstillstånd beslutsskälen anges så att enbart de tillämpade bestämmelserna uppges, om inte ärendet på grund av sin natur kräver att skälen anges på något annat sätt.

Om besvärstillstånd inte beviljas, avslutas ärendets handläggning i högsta förvaltningsdomstolen utan att högsta förvaltningsdomstolen avgör det ärende som besvären gäller. Förvaltningsdomstolens beslut i ärendet vinner laga kraft.

Om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd avgörs det ärende som besvären gäller oftast vid samma sammanträde.

Besvärens innehåll

Besvären ska göras i skriftlig form. Av besvären ska framgå:

  • det beslut i vilket man söker ändring (det överklagade beslutet)
  • på vilka punker man söker ändring i beslutet och vilka ändringar man yrkar (yrkandena)
  • grunderna för yrkandena
  • vad besvärsrätten grundar sig på, om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv

Följande uppgifter behövs om ändringssökanden:

  • namn
  • kontaktuppgifter dvs. postadress, e-postadress och telefonnummer samt processadress dvs. den postadress eller annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas
  • om talan förs av en annan person än ändringssökanden själv, ska också dennes kontaktuppgifter uppges
  • under den tid ärendet handläggs ska ändringar i kontaktuppgifterna meddelas utan dröjsmål

Till besvären ska bifogas:

  • det överklagade beslutet med besvärsanvisning
  • mottagningsbevis eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten

Att lämna in besvärsskriften

Besvärsskriften, som innehåller ovan nämnda uppgifter, ska lämnas in inom den tid som anges i besvärsanvisningen. Besvärstiden, som vanligtvis är 30 dagar, går inte att förlänga. Dagen då ändringssökanden fick del av det överklagade beslutet räknas inte. Besvär som lämnats in efter att besvärstidens gått ut prövas inte.

Besvärsskriften kan sändas via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst, per e-post, post eller fax eller inlämnas direkt till HFD:s registratorskontor.

Med tanke på datasäkerhet är e-tjänsten det tryggaste sättet att sköta kontakten med domstolen. Tjänsten ger vägledning vid angivandet av uppgifter som behövs om ändringssökanden och gör det även möjligt att granska handlingar som domstolen har sänt.

Till förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst för medborgare, ombud och sammanslutningar.

Till förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänsten för myndigheter.

Justitieministeriets skyddade e-posttjänst är ett alternativt sätt att sända dokument som är sekretessbelagda eller innehåller känsliga uppgifter. Här hittar du anvisningen om användningen av skyddad e-post på rättsväsendets gemensamma webbsidor.

Besvärsskriften ska vara inlämnade till högsta förvaltningsdomstolen före kl. 16.15 på besvärstidens sista dag. Detta gäller också besvärsskrifter som skickas via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst, e-post, post eller fax.

Sändaren ansvarar för att skriften anländer i tid. I e-tjänsten är det lätt att försäkra sig om att händelsen har lagrats i systemet. Som svar på e-postmeddelanden som som mottagits i ämbetets e-postlåda sänds en automatisk mottagningskvittering. Observera dock att de kan förekomma tekniska fördröjningar i kvitteringen.

E-postmeddelanden i ärenden som gäller sökande av ändring ska alltid sändas under högsta förvaltningsdomstolens ämbetse-postadress. Personalens e-postadresser är inte avsedda för detta ändamål.

Ett överklagande kan enligt huvudregeln vid behov kompletteras under den tid som handläggningen pågår. Ändringssökanden kan även ansöka om verkställighetsförbud eller framställa andra accessoriska yrkanden. Efter besvärstidens utgång får nya yrkanden framställas endast om de beror på på förändringar i förhållandena eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om först efter att besvärstiden löpt ut.

Publicerad 16.1.2023