Extraordinärt ändringssökande
Under vissa förutsättningar är det möjligt att söka ändring hos högsta förvaltningsdomstolen i ett beslut som redan har vunnit laga kraft. De extraordinära rättsmedlen är återställande av försutten tid och återbrytande av lagakraftvunnet beslut.
Återbrytande
Högsta förvaltningsdomstolen kan återbryta ett lagakraftvunnet förvaltningsbeslut eller ett lagakraftvunnet beslut av en förvaltningsdomstol, om
- en part inte har getts rätt att bli hörd eller det har inträffat något annat fel i förfarandet vid handläggningen av ärendet,
- beslutet grundar sig på sådan uppenbart oriktig tillämpning av lag eller ett sådant misstag som väsentligt har kunnat inverka på beslutet,
- det i ärendet har tillkommit sådan ny utredning som väsentligt hade kunnat inverka på ärendet och det inte beror på sökanden att utredningen inte i tiden lades fram,
- beslutet är så oklart eller bristfälligt att det inte framgår hur ärendet har avgjorts.
Ett beslut får återbrytas endast om beslutet kränker en enskilds rätt eller om ett allmänt intresse kräver att beslutet återbryts.
Att ansöka om återbrytande förutsätter rättegångsbiträde
I ett ärende som gäller återbrytande av ett beslut ska en sådan sökande som inte är en myndighet eller en förvaltningsdomstol anlita en advokat, ett offentligt rättsbiträde eller ett i lagen om rättegångsbiträden med tillstånd avsett rättegångsbiträde med tillstånd.
Målsättningen med det ovan nämnda kravet, som trätt i kraft från början av år 2020, är att säkerställa att extraordinärt ändringssökande inte tillgrips utan goda grunder samt att förbättra kvaliteten på ansökningarna.
Ansökan om återbrytande
Ansökan om återbrytande av ett beslut ska göras hos högsta förvaltningsdomstolen. Ansökan ska innehålla yrkandet och dess grunder. Det beslut ansökan gäller och de handlingar på vilka ansökan grundas ska fogas till ansökan.
Ansökan om återbrytande av ett beslut ska göras inom fem år från det att beslutet vann laga kraft. Om ansökan om återbrytande grundar sig på ett sådant fel vid hörandet som nämnts ovan, är tidsfristen dock sex månader från det att sökanden fick del av beslutet. Av särskilt vägande skäl får återbrytande av ett beslut sökas efter att tidsfristen löpt ut.
En delaktig får i samma ärende söka återbrytande av ett beslut endast en gång, om det inte av ett särskilt vägande skäl är nödvändigt att ärendet prövas på nytt.
Återställande av försutten tid
Högsta förvaltningsdomstolen kan återställa en försutten tid, om någon på grund av ett i 53 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden avsett laga hinder eller av något annat synnerligen vägande skäl inte inom utsatt tid har kunnat
• begära omprövning eller söka ändring i ett beslut, eller
• vidta någon annan åtgärd i förvaltningsförfarande eller i en rättegång i ett förvaltningsärende.
Ansökan om återställande av försutten tid ska göras hos högsta förvaltningsdomstolen. Ansökan ska innehålla uppgift om vilken tidsfrist ansökan gäller samt utredning om den grund på vilken återställande söks. De handlingar på vilka ansökan grundas ska fogas till ansökan.
Ansökan ska göras inom 30 dagar från det att det laga hindret upphörde. Om ansökan grundar sig på något annat synnerligen vägande skäl, ska ansökan om en ny tidsfrist göras inom ett år från utgången av den ursprungliga tidsfristen. Av särskilt vägande skäl kan en försutten tid återställas på en ansökan som gjorts senare.
Publicerad 28.5.2020