HFD:2024:70

De uppgifter som beskriver ett vattenverks för konstgjort grundvatten observationsrörs exakta placeringar och tekniska detaljer är i egenskap av uppgifter som sammanhänger med verkets säkerhetsanordningar sekretessbelagda för allmänheten.

Högsta förvaltningsdomstolen beaktade i sitt avgörande att observationerna inklusive uppgifterna om observationsrörens placering är miljöinformation enligt Århuskonventionen och miljöinformationsdirektivet. Nämnda rättsakter har i Finland satts i kraft i första hand genom offentlighetslagens bestämmelser. Miljöinformationsdirektivet och Århuskonventionen, vilka genom tolkningsverkan kan ha betydelse i ett enskilt fall för bedömningen av förutsättningarna för att avslå en begäran om information som gäller miljöinformation, möjliggör ett avslag på en dylik begäran i situationer där utlämnandet av informationen skulle få negativa följder för den allmänna säkerheten.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade ytterligare att enbart det att informationen tidigare varit offentlig inte avgör en handlings offentlighetsstatus när en handling begärs av en myndighet. Det faktum att ifrågavarande uppgifter åtminstone delvis hade blivit offentliga i ett annat sammanhang gav inte anledning bedöma sekretessgrunderna annorlunda.

Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet 1 § 1 mom., 17 § 2 mom., 22 § 1 mom. och 24 § 1 mom. 7 punkten

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (miljöinformationsdirektivet) art. 4.2

Konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande och möjlighet till rättslig prövning avseende miljöfrågor (Århuskonventionen) art. 4.4

Ärendet har avgjorts av Riitta Mutikainen, Eija Siitari, Mika Seppälä, Tuomas Kuokkanen, Kari Tornikoski, Taina Pyysaari och Joni Heliskoski. Föredragande Liisa Selvenius-Hurme.