HFD:2024:85

Biträdande överläkaren på Aurora sjukhus inom Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor hade 23.5.2023 med stöd av 8 och 11 §§ i mentalvårdslagen meddelat A beslut om psykiatrisk sjukhusvård oberoende av patientens vilja.

A hade intagits för observation 19.5.2023 och observationsutlåtandet hade getts 23.5.2023. Under observationsperioden hade läkarna inte träffat A personligen under veckoslutet 20.5.-21.5.2023, utan läkarnas anteckningar om fortsatt observation under dessa dagar hade baserat sig på den övriga personalens observationer om A:s hälsotillstånd. Enligt överläkaren på sjukhuset som var ändringssökande i ärendet handlade det om en vedertagen praxis på sjukhuset, enligt vilken sjukhusets mångprofessionella arbetsgrupp hade svarat för de personliga mötena med A under veckoslutet och antecknat de kliniska bedömningarna i patientjournalen, på vilken specialistläkaren hade grundat sitt eget beslut om fortsatt observation efter sin helhetsbedömning.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg, i motsats till förvaltningsdomstolen, att det inte hade skett ett fel i förfarandet när beslutet om observation och fortsatt observation meddelades A, trots att läkarnas anteckningar om att fortsätta observationen under de nämnda två dagarna inte hade skett efter ett personligt möte med A utan baserade sig på iakttagelser som övrig personal hade gjort om A:s hälsotillstånd och deras anteckningar i patientjournalen. Förvaltningsdomstolens beslut med vilket biträdande överläkarens beslut om vård hade upphävts, upphävdes på de grunder som närmare framgår ur högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Mentalvårdslagen 8 §, 9 c §, 10 § och 11 §
Regeringens proposition till mentalvårdslag (RP 201/1989 rd)
Ekonomiutskottets betänkande (EkUB 6/1990 rd)

Ärendet har avgjorts av president Kari Kuusiniemi samt justitieråden Mika Seppälä, Mikko Pikkujämsä, Vesa-Pekka Nuotio och Tero Leskinen. Föredragande Marita Eeva.