HFD:2025:3

A kommun hade ingått ett avtal med B kommun om att bilda ett samarbetsområde för social- och hälsovården och ett avtal om samarbete angående ordnande och produktion av social- och hälsovårdstjänster. Avtalen var offentligrättsliga förvaltningsavtal.

A kommun ansåg att B kommun hade brutit mot avtalen och därför i en förvaltningstvistemålsansökan yrkat att B kommun (ansvarskommun) åläggs gottgöra A kommun för de avtalsbrott som föranletts av att de avtalsbaserade förpliktelserna hade uppfyllts bristfälligt. Förvaltningsdomstolen hade avslagit ansökan huvudsakligen på den grunden att det varken i offentligrättslig lagstiftning eller uttryckligen i avtalen fanns bestämmelser om gottgörelse för avtalsbrott.

Frågan gällde från vilka utgångspunkter förvaltningsdomstolen ska avgöra ett förvaltningstvistemål när förvaltningsavtalets parter är oense om avtalets innehåll och påföljden för det påstådda avtalsbrottet.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att den part som åberopar ett avtalsbrott på ett effektivt sätt ska kunna föra meningsskiljaktigheten gällande avtalstvisten till domstol för avgörande oberoende av avtalets privat- eller offentligrättsliga natur. Tolkningen av förvaltningsavtal styrs av de allmänna avtalsrättsliga principerna.

Förvaltningsdomstolen ska först ta ställning till vad parterna ska anses ha avtalat om, och därefter huruvida avtalen har brutits emot på det sätt som påstås. För det fall domstolen kommer fram till att avtalsparten har brutit mot sina förpliktelser ska den avgöra huruvida detta kan föranleda den påföljd som har yrkats. Förvaltningsdomstolen borde inte ha avslagit A kommuns ansökan av de skäl man uppgett. Ärendet återförsändes till förvaltningsdomstolen för ny behandling.

Kommunallagen (365/1995) 8 § 1 mom., 63 §, 76 § 2 mom.

Lagen om rättegång i förvaltningsärenden 20 § 1 mom. 3 punkten

Se HD 2022:42

Ärendet har avgjorts av justitieråden Anne E. Niemi, Janne Aer, Taina Pyysaari, Robert Utter och Emil Waris. Föredragande Elina Ranz.