Högsta förvaltningsdomstolen
I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Högsta förvaltningsdomstolens uppgift är att ge rättsskydd i förvaltningsärenden och genom att avgöra överklaganden övervaka myndighetsbeslutens lagenlighet. Domstolen prövar och avgör som högsta besvärsinstans ansökningar om besvärstillstånd och besvär som gjorts över de regionala förvaltningsdomstolarnas och marknadsdomstolens beslut. Beslut av till exempel statsrådets allmänna sammanträde, som representerar den högsta verkställande makten, får överklagas direkt hos högsta förvaltningsdomstolen.
Merparten av de ärenden som avgörs i högsta förvaltningsdomstolen kommer från förvaltningsdomstolarna. I högsta förvaltningsdomstolen avgörs ärendena huvudsakligen i skriftligt förfarande.
Högsta förvaltningsdomstolen kan också avge utlåtanden och göra framställningar i lagstiftningsärenden. Den övervakar rättskipningen inom sitt behörighetsområde. Syftet är säkerställa att förvaltningsdomstolssystemet som helhet fungerar effektivt.
Lagen om rättegång i förvaltningsärenden som trädde i kraft från årets början 2020 definierar högsta förvaltningsdomstolen som en besvärstillståndsdomstol. Ändringssökanden ansöker i första hand om besvärstillstånd. Besvärstillstånd beviljas på prejudikatsgrund om det med avseende på lagens tillämpning i andra liknande fall eller för en enhetlig rättspraxis är viktigt att ärendet avgörs av högsta förvaltningsdomstolen. Besvärstillstånd ska också beviljas om det finns särskilda skäl för högsta förvaltningsdomstolen att avgöra ärendet på grund av att det i ärendet skett ett uppenbart fel, eller om det finns något annat vägande skäl för att bevilja besvärstillstånd. Lagändringen innebär att HFD:s beslut får en större roll i styrningen av rättspraxis.
Publicerad 2.4.2024