Internationellt samarbete
Högsta förvaltningsdomstolen deltar aktivt i förvaltningsdomstolarnas nordiska, europeiska och övriga internationella samarbete. HFD har även bilaterala kontakter med utländska domstolar.
Föreningen för de högsta förvaltningsdomstolarna inom EU: medlemsstater och den internationella föreningen för de högsta förvaltningsdomstolarna är viktiga forum för diskussion och informationsutbyte. Särskilt den enhetliga tillämpningen av unionsrätten i alla EU:s medlemsstater skapar en viktig grund för de högsta nationella domstolarnas samarbete. Högsta förvaltningsdomstolen är med även i Venedigkommissionens arbete. Venedigkommissionen är underställd Europarådet och arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.
Nordiskt samarbete
Samarbetet mellan de kulturellt, språkligt och rättsligt närstående Nordiska länderna är betydande. De högsta domstolarna i Norge, Danmark och Island, och högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen i Sverige, är viktiga diskussionspartners för de finska högsta domstolarna bl.a. i frågor som gäller utvecklingen av lagstiftning och jämförelser av rättspraxis. Domstolarnas presidenter träffas årligen turvis i de olika länderna och vartannat år ordnas mer omfattande domarträffar.
Europeiska domstolar
Högsta förvaltningsdomstolen har betydande samarbete också med Europeiska unionens domstolar och Europeiska människorättsdomstolen. Domstolarna ordnar regelbundet domarträffar. Högsta förvaltningsdomstolen är även medlem i Rådet för Euroepiska unionens domstol och de högsta domstolarna i medlemsstaterna.
Europeiska nätverk
Samarbete med de europeiska domarnätverken är intensivt. Högsta förvaltningsdomstolen besöks också av domare utanför Europa. Domarna erbjuds en möjlighet att bekanta sig med förutom HFD:s verksamhet även med det finländska samhället i allmänhet. Också domare från högsta förvaltningsdomstolen deltar årligen i domarutbyten utomlands. Domarutbytena varar oftast i en till två veckor.
Högsta förvaltningsdomstolens domare deltar också i rättsområdesspecifikt samarbete. Som exempel kan nämnas sammanslutningar inom skatterätt, miljörätt, offentliga upphandlingar och konkurrensrätt och asyldomarföreningen.
Syftet med det internationella samarbetet är att upprätthålla diskussionen kring särskilt europarättens trender och den rättsliga situationen i olika länder samt att följa med rättsstatsutvecklingen globalt. I bakgrunden ligger tanken på att stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna.
Till EU-föreningens ACA webbsidor
Till Venedigkomissionens webbsidor
World Conference on Constitutional Justice
Till europeiska nätverket för rättslig utbildnings EJTN webbsidor
Publicerad 16.6.2020